Fredaqen den 5 aug, 2011

Styv kuling rakt in i hamnen pae Borkum, det är precis vad vi upplever just nu. Borkum en foerhaellandevis stor semesteroe (lessen hittade ingen dator med svenska tecken), längst ut i Vaester, naera gransen till Holland. Tog beslut att stanna kvar ytterligare en dag haer, stark vind gjorde att vi missade laegvattenstroemmarna som skulle ta oss ut runt oen ut, nordost mot Elbe och ingaengen till Kiel kanalen.

Pae onsdag morgon lämnade vaera vänner Tomas, Lena och Johanna oss, tog taeget fraen den lilla charmiga byn Hoorn, in till Amsterdam för vidare färd till Stockholm.

Vi hann i alla fall med ett kort besök i Amsterdam pü tisdag kväll, Lena ville gärna besöka de berömda kvarteren med röda lampor ... (haer var det fotografering förbjuden, sae vi kan inte dokumentera det besöket...)

En av de maenga kanalerna i byn Hoorn


Mysigt litet fik i Amsterdam ...


Efter att ha tvingat av gänget som skulle till Stockholm väldigt tidigt pae onsdag satte vi kurs norrut, ut frün Amsterdam och mot Tyskland. Ytterligare naegra slussar krävdes för att komma ut till havet.


Bra organiserade och tydliga anvisningar gör det ganska lätt att navigera i Holland. Det är en massa seglare här, münga kommer frün England och tillbringar stora delar av sin semester här pae de intre kanalerna i Holland, kanske skönt för dem att slippa allt tidvatten och alla strömmar. En annan sak som man slaes av är att holländarna är väldigt duktiga pü engelska. Man är ocksae mycket hjälpsamma, till skillnad mot de vi har träffat här i Tyskland. Här i Tyskland verkar man ha en haerdare ton och inte alls sae villiga att kommunicera pae engelska.

Onsdag kväll tillbringade vi pae svaj, laengt ute pae den holländska kusten, vid en ö som heter Vlieland. Det är fascinerande att segla här, massor och jag menar, massor av vatten och hav men ändae bara 3-5 meters djup. Här gäller det att haella koll pae tidvattnet, annars kan man lätt bli staeende pae en sandbank.

Torsdag
Lämnade Vlieland vid 07.00 för att segla nord-ost mot Tyskland. Ett par distans före gränsen blir vi än en gaeng upphunna av tullen, den här gaengen var det den holländska tullen som fraen sitt stora moderfartyg lyfte ner en ribb-baet och körde mot oss. Man klev ombord när vi seglade för fulla segel, imponernade manövrar av tull-grabbarna. Ville än en gaeng förvissa sig om att baeten inte var stulen samt kolla vilken färg det var pae dieseln vi använde. Fick lära oss att inte köra pü billig, engelsk röd diesel. Det är visst inte tillaetet inom EU.

Här aeker de trevliga tullarna tillbaka till modern...


Pae väg till Tyskland är det dags att byta välkomstflagg, holländska ner och Tyska upp


Se sae fint den svajar ...


Det känns tomt nu när vi inte har gänget kvar ombord .... var är ni?


Igaer la vi till vid Borkum hamn, tog en promenad in till stan. Väl framme i Borkum by/ strand eller vad man ska kalla orten för, sae hittade vi en gättelik strand med en massa smae färgglada hytter. Man har hel klart en annan stil här än i Franska Les Sables d´Ollonne. Här har man, lite "o-tyskt" huller om buller, kastat ut hundratals smae hytter.


Vi saeg ocksae ett vackert Tyskt fartyg, undra vad man fraktar pae detta fartyg ...?


Nu är det dax för en fika,
//jim & annica

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0